UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending
Hva er forskjellen?
Når solen skinner, tar vi på oss solbrillene for å beskytte øynene mot skarpt sollys og skadelige UV-stråler. Men beskyttelse mot blending forveksles ofte med UV-beskyttelse, selv om det er to helt forskjellige ting. Beskyttelsesomfanget eller fargetonens dybde i et brilleglass viser ikke hvor mye UV-beskyttelse brilleglasset gir. BEDRE SYN forklarer: Hva er forskjellen mellom UV- og blendingsbeskyttelse? Hvorfor er UV-beskyttelse viktig for fargede solbrilleglass og klare brilleglass? Og hvordan kan du vite om et brilleglass gir god UV-beskyttelse?
Det er ikke så mange som vet, at for å forhindre at øynene våre skades av UV-lys, er det ikke bare solbriller som gir effektiv UV-beskyttelse – klare brilleglass gjør også jobben. Likevel, hvis solbrillene har mørke glass, farge eller beskyttelse mot blending, betyr ikke det at de gir utmerket beskyttelse mot UV-stråling. UV-beskyttelse har faktisk ikke stort å gjøre med fargetonens dybde eller beskyttelse mot blending. Hvis solbrilleglassene dine har et lavkvalitets UV-filter, kan det faktisk gjøre mer skade enn gavn å bruke dem. Grunnen er at mørke brilleglass lar lite lys trenge gjennom, og da utvider pupillen seg. Så hvis solbrilleglassene dine har lav UV-beskyttelse, kan det faktisk skade hornhinnen, bindehinnen og til slutt delene i det indre øye slik som linsen og til og med netthinnen. I tillegg til beskyttelse mot blending, er en god UV-sperre den viktigste egenskapen ved solbriller. Klare brilleglass bør også ha et UV-filter for å beskytte mot stråleskade.
Men det er store kvalitetsforskjeller når det gjelder UV-filtre. Det er ingen standard type UV-beskyttelse. Om de er klare eller farget, beskytter mange brilleglass øynene kun mot UV-lys opptil en bølgelengde på 380 nm. Forskjellige helseorganisasjoner, f.eks. Verdens helseorganisasjon (WHO), anbefaler UV-beskyttelse opptil 400 nm.1 Derfor gir ZEISS brilleglass automatisk omfattende UV-beskyttelse opptil 400 nm – dette gjelder for klare brilleglass, solbrilleglass og fargede brilleglass.
Selv om CE-merket på innsiden av brillestengene angir om solbrillene har UV-beskyttelse, garanterer dette kun beskyttelse mot skadelige UV-stråler opptil 380 nm.
Hvis du er usikker på om brilleglassene eller solbrilleglassene dine gir god UV-beskyttelse, hjelper optikeren din deg gjerne. Optikeren kan sjekke om brilleglassene dine gir UV-beskyttelse og kan anbefale gode brilleglass med UV-beskyttelse. De kan også hjelpe deg å finne fargetoner og fargeskiftende brilleglass med UV-beskyttelse.
Forskjellen mellom UV- og blendingsbeskyttelse
Blendingsbeskyttelse henviser til den delen av sollys som vi er i stand til å se. Så alle mørke brilleglass har blendingsbeskyttelse siden de blokkerer eller reduserer en del av det synlige lyset. Men det finnes også en usynlig del, som er kjent som UV-lys. Og øynene våre trenger å beskyttes mot dette, selv på overskyede dager når solen bare er delvis synlig. Hvis det ikke er noen UV-beskyttelse, kan øynene våre bli skadet. Dette kan gi forskjellige utslag, fra ufarlig øyekatarr og forbigående "snøblindhet" til ødeleggende fotoreseptorceller og grå stær.
Les videre for å få vite mer om de forskjellige typene UV-lys.
De forskjellige typene blendingsbeskyttelse
Gode solbriller beskytter både mot UV og blending. Beskyttelse mot blending handler om å skjerme øynene fra innfallende lys ved hjelp av fargede eller polariserte brilleglass, f.eks. for å redusere forekomsten av irritasjoner forårsaket av refleksjoner fra vann eller våte veier. Denne beskyttelsen er oppdelt i flere kategorier, avhengig av mørkningsnivået. Solbrilleglass med effektiv beskyttelse mot blending finnes for nesten alle behov. Den typen beskyttelse du trenger avhenger av når og hvor du bruker solbrillene.
-
1
International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (bestemmelser i Solar Irradiance Spectral Categories), også anvendt i Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003 og bestemmelser vedtatt av Verdens helseorganisasjon (WHO)