Slik holder du øynene i form
Det er viktig å beskytte og ta godt vare på vårt aller viktigste sanseorgan. Og det er mange ting å ta hensyn til.
Øynene våre utsettes stadig for en rekke påkjenninger fra miljøet rundt oss: Støv, UV-stråling, fremmedlegemer og mye mer. Derfor er det viktig å vite hva øynene tåler, og hva som kan skade dem. Vi har satt sammen noen nyttige tips for deg.
Øynene våre er vinduet til en verden full av farger. De gir oss muligheten til å glede oss over et barns smil, fascinerende kunst og hele vår planets ubeskrivelige skjønnhet. Når det gjelder størrelse, pålitelighet, optisk ytelse, tilpasning til skiftende lysforhold, energiforbruk og bærekraftighet, er øynene våre overlegne ethvert hypermoderne kamera. Øynene er derfor noe vi bør vie spesielt stor oppmerksomhet. Nedenfor finner du en oppsummering av de viktigste reglene.
Det viktigste å gjøre og å ikke gjøre relatert til beskyttelse av øynene
1. Forebyggende kontroller
Øynene våre bør få spesiell oppmerksomhet allerede fra fødselen av. Det er spesielt viktig for fortidlig fødte barn og barn med søsken som lider av strabisme eller ametropi. Alle barn bør undersøkes av en øyelege i alderen mellom 6 og 12 måneder og mellom 30 og 42 måneder. Barn som må bruke briller fra en tidlig alder, bør få regelmessig kontroll.
Sjåfører bør gjennomgå regelmessige kontroller for å følge med på synsstyrke, synsfelt, nattsyn og følsomhet overfor sterkt lys.
For de fleste er det viktig å bli testet regelmessig for glaukom fra 40-årsalderen; for pasienter med økt risiko allerede fra 20-årsalderen. Disse testene bør utføres hvert annet år. Fra en alder på 55 bør macula kontrolleres regelmessig, helst hvert år, for å sikre en tidlig diagnose av eventuell aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Røykere og personer som tilbringer mye tid ute i solen har økt risiko.
2. UV-beskyttelse
Alle som oppholder seg lenge ute i solen uten riktig beskyttelse risikerer å bli solbrent; det er noe alle vet i våre dager. Men det er én ting mange ikke er klar over: Også øyets hornhinne kan bli solbrent, noe som fører til såkalt "snøblindhet" eller "sveiseblink". Når dette skjer, er nerveendene i hornhinnen utsatt. Symptomene kan være sterke smerter, ekstrem lysfølsomhet og brennende, røde og rennende øyne. I enkelte tilfeller kan det forekomme synstap. Over lang tid kan UV-eksponering føre til at fortykning av konjunktiva og grå stær, eller til økt risiko for makuladegenerasjon. Det er derfor viktig å bruke solbriller som filtrerer UV-lyset optimalt. Det ideelle er solbriller med minimum UVA/UVB-beskyttelse på UV 400. Det sikrer at solbrillene blokkerer alt skadelig ultrafiolett lys. Et tips: store solbriller er bedre enn små. Små solbriller slipper inn lys over og på siden av innfatningen. Solbriller er uunnværlig når man kjører åpen bil, står på rulleskøyter eller sykler.
3. Frisk luft
Luft er ikke bare gunstig for lungene, hjertet og karene. Hornhinnene i øynene dine får også oksygen direkte fra luften. Grunnen til dette er at de ikke har egen oksygentilførsel. Alle som må sitte i et røykfylt og tett rom bør ofte lindre øynene ved å få litt frisk luft. Videre bør personer som bruker kontaktlinser hele tiden ha en "brilledag" nå og da for å gi øynene ro.
4. PC-en
Endelig har studier bevist det: Intense perioder med arbeid foran PC-en og stirring på dataskjermen gjør øynene tørre, ettersom vi blunker sjeldnere. Derfor er det viktig å gi øynene en pause fra skjermen innimellom når man arbeider på PC-en. Flytt øynene bort fra skjermen og se på lengre avstander, lukk og åpne øynene av og til, og forsøk å blunke bevisst mye. Øyeyoga – se våre tips om øyetrening – kan også gi øynene den nødvendige avspenningen. Alle disse tipsene vil bidra til å verne det beskyttede fettsjiktet på øynene.
5. Hygiene
Du bør alltid forsøke å vaske hendene før du berører eller gnir deg i øynene.
6. Kosmetikk
Alle som bruker sminke bør bare bruke produkter som er allergitestet og uten konserveringsmidler. Produkter som irriterer øynene angriper det beskyttende fettsjiktet på hornhinnen. Om natten er det viktig å fjerne all maskara, eyeliner og øyenskygge fra øyenbryn og øyelokk.
7. Øyekremer
Alle som bruker øyekremer bør først søke utførlig rådgivning, ettersom produktene ikke må inneholde olje som renner. Slik olje kan ødelegge tårehinnen og føre til allergi. Unngå å påføre kremen direkte i området rundt øynene.
8. Fremmedlegemer
Fremmedlegemer kan skade den sensitive hornhinnen og forårsake betennelser på det indre øyet. Men vær forsiktig: Hvis et fremmedlegeme punkterer hornhinnen, vil hullet lukkes av seg selv. Skaden vil ikke lenger være synlig på utsiden. Hvis du derimot gnir deg i øyet i denne tilstanden, kan det oppstå små sår og riss som gjør det nødvendig å oppsøke en øyelege. Øyelegen vil om nødvendig fjerne fremmedlegemet og skrive ut betennelseshemmende og smertelindrende medikamenter.
9. Kjemiske forbrenninger
Etseskader forårsakes som oftest av syrer eller lut som eksempelvis befinner seg i kalk eller husholdningsrengjøringsmidler. Øyets bindehinne eller hornhinne kan skades direkte. Øyet må skylles umiddelbart for å vaske substansene ut av øyet, eller ev. å fortynne dem. Dersom det ikke er noen sterile øyenskyllemidler tilgjengelig, skal det i stedet for helst skylles med drikke eller springvann. Deretter må man straks oppsøke en øyenlege!