Historien om hvordan et patent (EP0039497) som ble registrert av ZEISS satte nye standarder for progressive linser for 30 år siden
Hjelp for aldersrelatert langsynthet, en spennende utfordring for teknologi innen optikk – før og nå
Presbyopi, den progressivt nedsatte evnen til å fokusere på nære gjenstander, har alltid vært en spesiell utfordring for produsenter av brilleglass. Jakten på "den hellige gral" – den perfekte progressive glassdesign uten noen områder som er ute av fokus – pågår fortsatt den dag i dag. På begynnelsen av 1980-tallet gjorde en ung ansatt ved matematikkavdelingen for brilleoptikk hos Carl Zeiss et stort fremskritt i utviklingen av progressive brilleglass.
Ideen om å produsere brilleglass som tilbyr personer med aldersrelatert langsynthet, også kalt presbyopi, kontinuerlig syn fra fjernt til nær har vært der siden begynnelsen av det 20. århundre. De første forsøkene på å gjøre progressive brilleglass til realitet ble gjort i 1909. Men de mislyktes. Glassene ble aldri markedsført, siden de hadde for mange mangler. Først i 1956 gjorde Bernhard Maitenaz fra Société des Lunetiers et gjennombrudd, og hans progressive linse ble patentert. Grunnsteinen for dagens progressive glass ble lagt. Carl Zeiss har solgt denne typen progressive linser under navnet "Gradal" siden 1970.
Hva har progressive linser å gjøre med horisontal symmetri?
På slutten av 1970-tallet ble en ung matematiker som akkurat hadde avsluttet sine universitetsstudier en del av Carl Zeiss-selskapet. På eget initiativ utviklet han ikke bare de nye designene på de progressive linsene i tråd med nye standarder ved å utføre tidskrevende matematiske linse- og arealkalkuleringer ved bruk av spline-teknikk, men skrev også dataprogrammene som kreves til dette. Og dette skjedde på den tiden de fortsatt brukte stemplingskort og hovedrammedatamaskiner med svært begrenset datakapasitet.
Vår unge ansatte hadde kun ett mål – det å tilby fremtidige brillebrukere en progressiv linse som ville hjelpe dem til å se bedre og mer naturlig, samt en som var behagelig å ha på seg og tolerere. Ikke noen av disse tingene kunne tas for gitt på den tiden.
Gerhard Fürter, matematikeren, oppnådde en milepæl i utviklingene av progressive brilleglass sammen med lederen for matematikkavdelingen, Hans Lahres. Dette ble bekreftet i 1981, da Carl Zeiss fikk innvilget patent EP0039497. Et betydelig steg mot individuelle progressive linser hadde blitt tatt.
Men hva var det som var så nytt og revolusjonerende med "Gradal HS" progressive linser?
I 1983 innførte Carl Zeiss den innovative "Gradal HS" progressive brilleglasset på markedet. Nøkkelen til denne nye brilleglasset var dens "horisontale symmetri" (HS) som ble utviklet av Gerhard Fürter. Denne garanterer tilsvarende visuelle inntrykk for høyre og venstre øye, samt behagelig binokulært syn, dvs. stereoskopisk syn. Komfortnivået og tolererbarheten forbedret seg betydelig. Horisontal symmetri sikrer at brukeren får et tilsvarende skarpt bilde av en gjenstand med begge øyne.
En ytterligere mangel for progressive brilleglass hadde inntil da vært nærsynsområdet. I motsetning til ved avstandssikt, beveger blikket seg ikke bare nedover når vi leser, men også nærmere nesen. Forut for Gradal HS ble den progressive linsen rotert nedover mot nesen med omtrent 10° på begge sider av denne årsaken. Dessverre betydde dette at den horisontale symmetrien ikke lenger kunne opprettholdes. Fürter lyktes i å kvitte seg med behovet for å rotere glassene for nærområdet. Som resultat av dette ble fordelene ved den horisontale symmetrien beholdt for stereoskopisk syn. Feilbrytninger i glasset kunne unngås og optikken ble betydelig bedre. Brilleglassene kunne tilpasses bedre og alt i alt var de nye progressive brilleglassene mer tolererbare for brukerne, takket være et forstørret synsfelt. Det var også mulig å produsere tynnere og flatere brilleglass med mindre fremstikk og enestående avbildningsegenskaper, slik at brillebrukerne kunne se klart og samtidig se bra ut.
Dagens progressive linser
I løpet av årene ble den unge matematikeren en viktig leder hos Carl Zeiss, hvor han fortsatt befinner seg i dag. Store utviklinger har skjedd på feltet for progressive brilleglass siden Gradal HS ble utviklet, og de skjer fortsatt i dag. Øyeakrobatikk og lange justeringsperioder er ting som hører fortiden til. Progressive glass har etablert seg på markedet og er veldig populære. Progressive glass kan tilpasses i høy grad – som en skreddersydd dress for synet ditt. Ett eksempel på den nyeste generasjonen av individuelle progressive brilleglass er teknologien fra ZEISS.