Bedre livskvalitet og større uavhengighet: bedre syn med hjelpemidler
Hvilke løsninger finnes det når briller ikke hjelper?
Uansett om synet er blitt dårligere på grunn av alder, en ulykke eller sykdom – å få et nedsatt syn er noe alle kan oppleve å måtte leve med når som helst. Individuelt tilpassede hjelpemidler kan heldigvis gi et bedre syn i de fleste tilfeller.
I denne artikkelen vil vi gi deg informasjon om hva moderne synshjelpemidler kan og bør kunne hjelpe med. I tillegg er det noen ting du bør tenke igjennom før du bestemmer deg for hvilke løsning som passer best for deg og dine behov.
Når synet er så dårlig at vanlige briller fra en optiker ikke lenger hjelper noe nevneverdig er det på tide å tenke på andre hjelpemidler. Det første man prøver er som oftest et forstørrelsesglass. Kvaliteten, som i resten av den optiske verden, varierer veldig, fra enkle løsninger til individuelle produkter tilpasset av en spesialist. Det er derfor viktig at du får prøve forskjellige løsninger før du velger den du mener kan fungere best for deg.
Vårt mål: Å oppnå best mulig syn til en hektisk hverdag
Å kunne gi brukeren det absolutt beste synet er noe ZEISS alltid har etterstrebet. Vi ser også at det er viktig å ta hensyn til hvilke oppgaver som skal løses når det beste hjelpemiddelet skal velges. Brukerens ønsker og behov må også tas hensyn til slik at hjelpemiddelet oppleves som enkelt og effektivt i bruk. ZEISS legger stor vekt i ordtaket enkelt i bruk.
Kvalitetskriterier for synshjelpemidler
Bildekvaliteten og størrelsen på skarpsyntsområdet er noe av det første man bør se på for å kunne vurdere kvaliteten på hjelpemiddelet. ZEISS tilbyr den beste kvaliteten og derfor også et bredt og godt skarpsynsområde. Ettersom skarpsynsområdet blir mindre når forstørrelsen øker er det viktig at det kun er den beste optikken som benyttes i hjelpemiddelet, samtidig som forstørrelsen holdes så lav som mulig. Dette er den beste måten å unngå unødvendig slitasje i øyet og på øyemuskulaturen.
Brilleglass eller andre linser av plast bør ha en beskyttende overflatebehandling for å unngå riper og annen slitasje. ZEISS tilbyr og anbefaler også antirefleksbehandling på alle linser.
Du kan også få synshjelpemidler med innebygget lys. Dette er spesielt gunstig for eldre som trenger mye lys for å kunne lese.
Hvilke synshjelpemidler er tilgjengelige?
-
Håndluper
Enkel og funksjonell: Optikken i lupen er det viktigste kriteriet når du skal finne deg en håndlupe. Håndluper fra ZEISS kommer med asfæriske linser i høy kvalitet og med en beskyttende overflatebehandling. De er også tilgjenglig med en antirefleksbehandling for dem som stiller ekstra høye krav til synskvaliteten. Disse overflatebehandlingene gir lupen en lengre levetid og utvider samtidig bruksområdene.
-
Forstørrende flerstyrkebriller
Avstand og lesesyn i en og samme brille. Som navnet tilsier har denne brillen flere styrker i samme glass. I den øverste delen kan du se på avstand, mens lesevinduet nederst brukes til å se på nært hold.
-
Kikkertbriller
Fleksibel for avstand og nær: Synet blir ofte bedre ved hjelp av kikkertbriller. I prinsippet er dette mini-kikkerter som bygges inn i brillen og som gir et bedre avstandssyn. Ved å sette på en ekstra lupe vil kikkerbrillen bli forvandlet til en kikkert-lupebrille som fungerer på nært.
Med vanlige luper vil arbeidsavstanden bli svært kort. Kikkert-lupebrillen sørger for at arbeidsavstanden holdes på en behagelig og komfortabel avstand uavhengig av styrkene dine. Ønsket forstørrelse for lesing kan enkelt tilpasses på denne type kikkertbriller. I tillegg kan kikkertbriller også brukes til mellomavstander som for å se på fjernsyn.
Det er viktig å vite at en kikkertbrille kun bør brukes når du sitter stille.
Håndholdte kikkertluper
Håndholdte kikkertluper gir en større bevegelighet. Det er ofte de små ting som gjør det vanskelig å bevege seg rundt uten assistanse fra andre. Detaljer som gatenavn, husnummer og nummeret på bussen kan være vanskelig å lese. Små håndholdte kikkertluper kan gjøre det enklere å bevege seg rundt og å oppfatte disse små detaljene. De er alltid klar til bruk og er fin å ha i en snor rundt halsen eller i innerlommen.
De leveres med overflatebehandling på de optiske linsene og har i tillegg et stilrent og praktisk design.
-
Filterglass
Filterglass brukes dersom sykdom eller andre tilstander gir en overfølsom netthinne og gjør brukeren ømfindtlig for mye lys. Selv i vanlig lys kan mennesker med slike tilstander oppleve ubehagelig.
Det finnes ingen mal for hvilken filterfarge som passer best til spesifikke tilstander. De fleste som skal ha en filterbrille prøver forskjellige løsninger og velger den de finner mest behagelig.
Optikere har selvfølgelig erfaring med hvilke filter som fungerer best ved tilstander som retinitis pigmentosa eller diabetisk retinopati. Det finnes både clip-on og briller til utprøving hos de fleste optikere.
Mange brukere har behov for flere par filterbriller til bruk i forskjellige typer lysnivåer.
Et godt tips: I mange tilfeller skal slike filterbriller dekkes av det offentlige. Hør med din optiker for mer informasjon om dette.